NFC Tags programmeren

Er zijn veel applicaties beschikbaar waarmee je de NFC tags kan beschrijven en taken uit kan laten voeren. Het ene programma maakt gebruik van de speciale ID van een NFC tag om de taken uit te voeren en schrijft niet daadwerkelijk naar de tag. Andere programma’s schrijven wel daadwerkelijk naar de tag en deze zijn dan ook door andere gebruikers uit te lezen. Voorwaarde is vaak wel dat de gebruiker de juiste applicatie heeft. Hieronder volgt een overzicht van de beschikbare programma’s voor de verschillende telefoons/bestuurssystemen.

De NFC tags van 123nfc.nl zijn allemaal geschikt om te programmeren. Hierdoor kan iedereen mijn zijn/haar eigen telefoon de NFC tag uitlezen. NFC tags programmeren is zeer eenvoudig en doet u op uw eigen telefoon met een gratis app. NFC tags gebruiken gaat veelal ook met onderstaande apps en in sommige gevallen is er bij de gebruiker om een NFC tag te gebruiken geen app nodig. Dit kunt u zelf eenvoudig testen en of ons om advies vragen.

NFC TagWriter door NXP
Een zeer eenvoudig Android applicatie voor het programmeren van NFC tags. Hiermee kunt u contactgegevens toevoegen aan een NFC tag, een website automatisch laten bezoeken, een standaard e-mail laten verzenden, een tekstbericht tonen en een applicatie laten starten en een WIFI netwerk configureren zodat de gebruiker automatisch verbinding maakt met uw WIFI netwerk. NFC TagWriter door NXP kunt u gratis downloaden in de Google Play store via deze URL: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.nxp.nfc.tagwriter&gl=NL

NFC Tools
NFC Tools is een iets uitgebreidere applicatie voor het beschrijven van NFC tags. U kunt hier alles mee doen wat NFC TagWriter door NXP kan, maar met deze applicatie kunt u ook onder andere iemand naar een locatie laten rijden met Google Maps, een SMS laten verzenden, Google Streetview laten openen op een specifiek adres. NFC Tools is ook een gratis applicatie en kunt u installeren via https://play.google.com/store/apps/details?id=com.wakdev.wdnfc&gl=NL

Trigger
Dit is de meest uitgebreide applicatie en heeft voor bepaalde taken de applicatie nodig op de telefoon om de taken uit te voeren. Van het aan/uitzetten van WIFI en Bluetooth, geluidsprofielen beheren (NFC Tag bij uw bed voor het dempen van geluid en activeren van het alarm), een telefoongesprek starten, een combinatie van applicaties opstarten (in de auto Flitsmeister en Spotify automatisch laten starten), een bezoeker op Facebook laten inchecken, helderheid van het scherm aanpassen en nog veel meer. Trigger kunt u gratis installeren via https://play.google.com/store/apps/details?id=com.jwsoft.nfcactionlauncher&gl=NL

Er zijn nog veel meer applicaties beschikbaar, maar dit zijn de bekendste. Het leukste is om met deze apps de onbegrensde mogelijkheden van NFC te ontdekken!

Begin nu met programmeren, bestel je eerste NFC tags!

Android

NFC Task Launcher 

Het meest populaire programma met de meeste opties. Dit programma schrijft de informatie daadwerkelijk naar de tag en kan dus ook door andere personen gelezen worden. Onder andere het automatisch lager zetten van het volume van uw telefoon, aan/uitzetten van WIFI en het instellen van uw alarm kan met deze applicatie. Dankzij de optie om een switch te maken kunt u het zo instellen dat na 1 keer aanraken bluetooth aangaat, WIFI uitgaat en data aangaat. Bij een volgende contact gaat bluetooth uit, WIFI aan en data uit bijvoorbeeld. U kunt deze applicatie gratis installeren en al wat in rond kijken.

NFC Tag Info

Met deze applicatie kunt u informatie een over tag uitlezen. Eigenlijk doet dit niks meer dan dat, het schrijven van regels is niet mogelijk met deze applicatie.

NFC Taskwriter by NXP

Met deze applicatie kunt u tags beschrijven en kunnen deze uitgelezen worden door mensen met een NFC telefoon zonder dat ze daar extra software voor nodig hebben. U kunt bijvoorbeeld een stuk tekst schrijven met informatie of een URL naar een website. Deze applicatie is ook zeer geschikt voor het instellen van een visitekaartje.

Blackberry

NFC Shortcuts

Voor dit programma betaald u eenmalig $2.99 bij het schrijven van dit artikel. Echter is NFC Shortcuts wel echt een aanrader wanneer u gebruik maakt van een Blackberry. Op dit moment zijn er geen gratis alternatieven welke naar ons idee goed genoeg werken om hier te vermelden.

Nokia

Nokia Tagwriter

Dit gratis programma van Nokia  heeft de mogelijkheid om je tags te beschrijven met specifieke taken. Deze worden continue uitgebreid dus bekijk de informatiepagina en je weet wat er op dit moment mogelijk is met Nokia Tagwriter.

NFC interactor

Dit programma voor Windows Phone kost op dit moment $1.99 maar geeft je wel zeer veel mogelijkheden! Van het instellen van je alarm tot het automatisch plaatsen van een bericht op social media, er is teveel mogelijk om op te schrijven. Bekijk de applicatie snel en installeer hem om alvast wegwijs te geraken in deze app.

Windows Phone

NFC Launchit

NFC Launchit is het meest gebruikte programma voor Windows Phone telefoons. Met twee categorieën is het navigeren en programmeren van uw NFC tags met deze app zeer eenvoudig.

iPhone

Het is ook mogelijk om onze NFC tags te gebruiken met de iPhone!

Welke iPhones hebben NFC?

 • iPhone 6 en nieuwer
 • iPhone SE
 • iPad Air 2 en nieuwer
 • iPad mini 3 en nieuwer
 • iPad Pro (alle modellen)
 • Apple Watch (alle modellen)

Apple heeft in iOS 11 de NFC-functies op de iPhone verder opengesteld. Dit is alleen voor de iPhone 7 en iPhone 7 Plus, iPhone 8 en iPhone X! Het gaat om het lezen van NFC tags, niet om het programmeren. Voor het lezen is een aparte app benodigd. In tegenstelling tot Android gaat het uitlezen van NDEF informatie dus niet automatisch. Als app kan bijvoorbeeld GoToTags iPhone app gebruikt worden. Alleen de NDEF informatie kan gelezen worden, niet de UID. Mogelijk zal dit in de toekomst veranderen. Overigens gaat het lezen van NFC tags zeer snel op de iPhone.

Voor specifieke vragen kunt u contact met ons opnemen!

2 Responses to “NFC Tags programmeren”

 1. Heijnerman 23 mei 2018 at 15:52 #

  De NFC tags van 123nfc.nl zijn allemaal geschikt om te programmeren, behalve door een iPhone?

  • 123nfc.nl 23 mei 2018 at 17:09 #

   Helaas heeft de iPhone nog geen ondersteuning voor het programmeren van NFC tags. Het is wel mogelijk om NFC tags met specifieke iPhones uit te lezen. De bovenstaande tekst is geupdate met deze informatie. Uiteraard hopen wij dat Apple het snel zal toestaan om met de iPhone ook NFC tags te programmeren.

Geef een reactie

1